Χρήσιμα
Νομοθεσία PDF Εκτύπωση E-mail

line

Σας παραθέτουμε τα ποιο σημαντικά νομοθετήματα που αφορούν τους μεταμοσχευμένους, σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Για ποιο λεπτομερή ενημέρωση σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε το site του ΕΟΠΥΥ. Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ.

line

ΦΕΚ 3057/β/18.11.2012 Μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εξαιρούνται οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων από την αναγκαστική εγγραφή της δραστικής ουσίας από το σύστημα συνταγογράφησης (σελ. 46453)

line 

  ΦΕΚ 3054/β/18.11.2012 Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)

line

 ΦΕΚ 2883/β/26.10.2012 Αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 (2) Τροποποίηση της υπ' αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28−2−2012 κοινής υπουργικής απόφασης Υπουργού Εργασίας - Υγείας (ΦΕΚ497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου»

Mε τη συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση εξαιρούνται από κάθε είδους συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που τους χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης τους οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών. 

line 

 ΦΕΚ 1233/β/11.04.2012 Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Φ 90380-25916-3294/03.11.2011 (ΦΕΚ Β 2456) Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας    

line 

ΦΕΚ 2456/β/03.11.2011 Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)

 line

 
Τα "Δώρα" της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών PDF Εκτύπωση E-mail

gifts of donantion

H Δωρεά Οργάνων και Ιστών, η μεγαλύτερη πράξη ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού που μέσω της μεταμόσχευσης ανθρωπίνων ιστών και οργάνων, ενός από τα σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα έκανε πραγματικότητα την προσδοκία χιλιάδων δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας για παράταση και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Τα "δώρα" αυτής της μεγάλης ιδέας, της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών είναι τα ακόλουθα:

 1. Μάτια / Κερατοειδής
 2. Πνεύμονας
 3. Καρδιά
 4. Ήπαρ
 5. Πάγκρεας
 6. Οστά
 7. Μηριαία / Σαφηνής φλέβα
 8. Νεφρό
 9. Έντερο
 10. Τένοντες
 11. Δέρμα
 12. Μυελό των οστών

 

 

 
Eυρωπαϊκή Νομοθεσία PDF Εκτύπωση E-mail
line
ΟΔΗΓΙΑ 2010/45/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 σχετικά με τα πρότυπαpdf ποιότητας και ασφάλειας των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση
  line
 
 
Σύλλογοι / Σωματεία PDF Εκτύπωση E-mail

line

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

 

esaea-logo

 

 

 

 

 

 

line

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών 

 

pon

 

 

 

 

 line

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

 

sindesmos nefropathon

 

 

 

 

 

 

line

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού

  

syllogos nefropathon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

line

Σύλλογος Μεταμόσχευσης Καρδιάς & Φίλων Μεταμόσχευσης "ΣυνεχίΖω"

 

synexizo

 

 

 

 

 

line

Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση

 

 KISTIKI

 

 

 

 

 

 

 

line

Σύλλογος Παιδιών με Νεφρικές Ασθένειες "Ελπίδα" 

 

ELPIDA

 

 

 

 

 

 

 

 

line

Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών

 

 SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 line

Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων "Δρομέας"

 

DROMEAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

line

 

 
Μεταμόσχευση Ήπατος PDF Εκτύπωση E-mail

      liver    liver1

 

ΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο επάνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς. Με βάρος περίπου 1,5 κιλό, εκτελεί πολλαπλές σωματικές λειτουργίες: μετατρέπει θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από την τροφή σε βασικά συστατικά του αίματος, εναποθηκεύει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ρυθμίζει την πήξη του αίματος, παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα, διατηρεί ορμονικές ισορροπίες και εξουδετερώνει ουσίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν το σώμα. Επίσης, το ήπαρ παράγει ουσίες που βοηθούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, να αποβάλλει τα βακτήρια από το αίμα ενώ  παράγει και τη χολή, που είναι απαραίτητη για την πέψη.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ

Οι ηπατικές νόσοι μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα στην αρχή ή τα συμπτώματα να είναι ασαφή, όπως αδυναμία, εύκολη κόπωση και αδιαθεσία. Στις οξείες ηπατικές νόσους τα πιο κοινά συμπτώματα σχετίζονται με προβλήματα στον μεταβολισμό της χολερυθρίνης, όπως ίκτερος, σκούρα ούρα και ανοικτόχρωμα κόπρανα, μαζί με απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό και διάρροια. Τα συμπτώματα χρόνιων ηπατικών νόσων μπορεί να περιλαμβάνουν ίκτερο, σκούρα ούρα, πρήξιμο στην κοιλιά, φαγούρα, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους και κοιλιακό άλγος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο όταν η ασθένεια φθάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ηπατική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με φάρμακα και δίαιτα. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που οδηγούνται στο χειρουργείο. Στο τελικό στάδιο της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν πια έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την συντηρητική αντιμετώπιση, εξετάζεται το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος.
Αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν ένα ασθενή σε τελικού σταδίου ανεπάρκεια ήπατος είναι:

 1. Ατρησία των χοληδόχων αγγείων. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά.
 2. Ηπατίτιδες C, Β.
 3. Κίρρωση ήπατος από: αλκοόλ, συγγενείς παθήσεις του ήπατος, πρωτοπαθή χολική κίρρωση, σκληρυντική χολαγειίτιδα.
 4. Ηπατική ανεπάρκεια που προκαλείται από τοξικούς παράγοντες, όπως τα δηλητηριώδη μανιτάρια ή τη λήψη υπερβολικής δόσης ορισμένων φαρμάκων.
 5. Καρκίνος του ήπατος,  όπως το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ (ΠΡΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ)

Η  λίστα για μεταμόσχευση ήπατος διακρίνεται στην επείγουσα και στη χρόνια. Στην επείγουσα λίστα εντάσσονται οι ασθενείς με κεραυνοβόλο ηπατική ανεπάρκεια, ή εάν το μεταμοσχευμένο ήπαρ δεν λειτουργήσει με επάρκεια. Στην χρόνια λίστα εντάσσονται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς. Προηγείται ένας λεπτομερής έλεγχος όλων των συστημάτων του οργανισμού. Στόχος είναι να εκτιμηθεί με ακρίβεια η αιτία της ηπατικής βλάβης, η πιθανότητα υποτροπής της στο μόσχευμα, το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς, οι συνυπάρχουσες επιπλοκές( πχ. ασκίτης, κιρσοί οισοφάγου κλπ) καθώς και η δυνατότητα του ασθενούς να ανταπεξέλθει στην επέμβαση. Χρήσιμα είναι διάφορα συστήματα εκτίμησης της βαρύτητας της κατάστασης του ασθενούς όπως το Child- Puch και το MELD score.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ

Η κατανομή των καρδιακών μοσχευμάτων γίνεται με βάση την ομάδα αίματος, τις σωματομετρικές διαστάσεις του λήπτη σε σχέση με τον δότη, το χρόνο αναμονής στη λίστα καθώς και τον δείκτη βαρύτητας της κατάστασης του λήπτη (ΦΕΚ 973/1996).

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η μεταμόσχευση του ήπατος αποτελεί την πιο δύσκολη και περίπλοκη χειρουργική πράξη σε όλη την ιατρική. Προηγείται ένας ταχύς επανέλεγχος της παρούσας κατάστασης του ασθενή, με στόχο να εξασφαλισθεί η δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην βαρεία επέμβαση. Στην επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί μεγάλος αριθμός μονάδων αίματος και παραγώγων του. Αφαιρείται το πάσχον ήπαρ και αντικαθίσταται με το μόσχευμα. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως γύρω στις 6 ώρες. Μετά το τέλος της, ο ασθενής μεταφέρεται στην μονάδα εντατικής νοσηλείας όπου παραμένει ώσπου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του μοσχεύματος. Στην συνέχεια η νοσηλεία του συνεχίζεται στην κλινική.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Η μεταμόσχευση του ήπατος έχει αλλάξει την εξέλιξη της βαριάς μη αναστρέψιμης οξείας ή χρόνιας  ηπατικής ανεπάρκειας από οποιαδήποτε αιτία. Πριν από τη μεταμόσχευση οι ασθενείς με προχωρημένη ηπατοκυτταρική ανεπάρκεια απεβίωναν μέσα σε μήνες ή λίγα χρόνια. Σήμερα, το 80-90% των ασθενών που μεταμοσχεύονται επιβιώνει τον πρώτο χρόνο, ενώ η 5ετής και η 10ετής επιβίωση ανέρχεται στο 70 % και 65 %, με εξαιρετική ποιότητα ζωής (European Liver Transplant Registry, www.eltr.org).

Πηγή: Eθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2

Δωρεά Οργάνων

dorea organon

Κέντρo Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

ΚΕΠΑ

Γενικές Πληροφορίες  

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

HLESY LOGO1

Γενικές Πληροφορίες  

Eφημερίες Φαρμακείων

cross green pharmacy   

Eφημερίες Νοσοκομείων

cross red hospital   

© 2011 - Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος "ΗΠΑΡxω"            Το Σωματείο  |  Εγγραφή Μέλους  Στήριξε το έργο μας  Επικοινωνία  |    

Διεύθυνση γραφείου: Βερανζέρου 15, Αθήνα, 4ος όροφος
Ώρες λειτουργείας γραφείου: Δευτέρα και Πέμπτη από 17:00 έως 19:00

 

Η σελίδα μας στο facebook 

To κανάλι μας στο YouTube

Developed by Interad